Crveni Krst

Principi

 

Međunarodni dan nestalih

avg 29, 2019

Crveni krst Crne Gore obilježava 30. avgust - Međunarodni dan nestalih osoba, koji je ustanovljen na Kostariki 1981. godine, i podsjeća na pravo porodica da znaju sudbinu svojih najbližih koji se vode kao nestali.

Međunarodni dan nestalih se odnosi na osobe nestale u ratnim sukobima, prirodnim katastrofama, migracijama, osobe kojima je onemogućen kontakt sa porodicom, pozivajući na veću profesionalnost i uspostavljanje standarda, kako bi se poštovalo jedinstvo porodice, identifikovala nestala lica i obezbijedila informacija o njihovoj sudbini.

U prošloj godini je registrovano 139 000 slučajeva nestalih lica širom svijeta, a od januara do juna 2019. godine prijavljeno je još 6 000 nestalih lica. Podaci za 2018. godinu su se više nego duplirali u odnosu na 3 godine ranije. Nažalost, ovo je samo dio osoba koji je zaista nestao i prava brojka ostaje i dalje nepoznata. Razlozi nestanaka su različiti - prošli, ali i sadašnji ratovi, prirodne nepogode, migracije, različiti oblici nasilja.

Dan nestalih foto

Slučajevima nestalih lica pogođeni su i njihovi članovi porodice, ali i cijele zajednice koje pate zbog neizvjesnosti. Nestanak člana porodice ostavlja velike posljedice na ostatak porodice, kako psihološke, tako socio-ekonomske, ali i pravne. Stoga je rješavanje sudbine nestalih lica podjednako važan sastavni dio humanitarnog rada, kao i obezbjeđivanje humanitarne pomoći, smještaja i medicinske njege, jer pravo porodice na jedinstvo predstavlja ljudsko pravo. 

Pokušavajući da se ublaži patnja i pomogne porodicama nestalih lica, Međunarodni komitet Crvenog krsta, zajedno sa nacionalnim društvima, posvećuje veliku pažnju ovom pitanju. Sprovode se brojne aktivnosti na pružanju ekononomske, pravne, administrativne i psiho-socijalne podrške. Kao jedan od savremenih alata koji koriste nacionalna društva Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca jeste Trace the face ("Pronađimo lice"), preko web sajta www.tracetheface.org, koji omogućava tražiocima da postave svoju sliku na ovaj web sajt i napišu koga traže.

U okviru aktivnosti u Crnoj Gori, Crveni krst Crne Gore, zajedno sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, je u prethodnoj godini pokrenuo 19 zahtjeva za traženje, razmijenio 10 porodičnih poruka, pomogao u 2 slučaja spajanja porodica, omogućio više od 500 telefonskih poziva u cilju uspostavljanja porodičnih veza. Osim aktivnosti na traženju nestalih lica, Crveni krst Crne Gore sprovodi pružanje psiho-socijalne podrške porodicama nestalih, ali i edukaciju u cilju prevencije razdvajanja porodica, naročito u kontekstu migracija, koje predstavljaju najveći globalni humanitarni izazov današnjice. Takođe, Crveni krst Crne Gore, kao član Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, zajedno sa predstavnicima nadležnih ministarstava, prevashodno Ministarstvom rada i socijalnog staranja, aktivno radi na pružanju podrške porodicama nestalih lica u sukobima na teritoriji bivše Jugoslavije, kao i saradnji u regionu kako bi porodice dobile odgovore o sudbini njihovih članova porodica. 

 

Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

POMOZI SEBI I DRUGIMA!

aplikacija

Kalendar događaja

« January 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
HomeNovostiMeđunarodni dan nestalih Top of Page