Crveni Krst

Principi

 

Obilježen Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori

maj 13, 2019

Dodijeljena priznanja najboljima 

Crveni krst Crne Gore je, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, obilježio 11. maj - Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori. Tim povodom, Ministarstvo zdravlja je danas, 13. maja, dvadesetu godinu za redom, dodijelilo odgovarajuća priznanja najzaslužnijima za razvoj djelatnosti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini. Priznanja je nagrađenima uručio ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović.

U kategoriji najzaslužnijih dobrovoljnih davalaca krvi, priznanja su dobili Obradović Radivoje, iz Bijelog Polja, za 150 davanja; Nišavić Zoran, iz Berana, za 114 davanja; Zonjić Dejan, iz Berana, za 95 davanja; Tešović Rajko, iz Tivta, za 90 davanja; Tomašević Ranko, iz Danilovgrada, za 80 davanja i Striković Radojica, iz Nikšića, za 75 davanja. Najaktivniji klub dobrovoljnih davalaca krvi u prošloj godini je bio Klub DDK Bijelo Polje. Za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije, na osnovu prijedloga Sekcije transfuziologa Crne Gore, priznanja su dobili dr Dendić Biljana, transfuziolog, Zavod za transfuziju krvi, OD Nikšić i Vreljaković Željko, med. tehničar, transfuzer, Zavod za transfuziju krvi, OD Podgorica. Za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada su nagrađeni Kovačević Zorica, iz Danilovgrada i Vučković Mitar, iz Nikšića.

DSC 0201

Na svečanosti je prisutne na početku pozdravila predsjednica Crvenog krsta Crne Gore Gordana Mijović, koja je davaocima krvi, koji su prva karika u lancu dobrovoljnog davalaštva krvi, čestitala njihov dan. "Kontinuirano, blagovremeno i efikasno snabdijevanje zdravstvenih ustanova i bolesnika bezbjednom krvlju i krvnim produktima predstavlja veoma važan preduslov za funkcionisanje zdravstvenog sistema svake zemlje. Zato je i broj davalaca krvi od opšteg društvenog značaja, pa je obezbjeđivanje dovoljne količine ove dragocjene tečnosti za svaku zemlju njeno nacionalno bogatstvo" - naglasila je Mijović. Organizacija Crvenog krsta Crne Gore, sa svojim sastavnim djelovima, svojim volonterima i klubovima koji djeluju u sastavu i pod okriljem Crvenog krsta, a nije ih mali broj, nastoji da redovnom podrškom organizovanju akcija, funkcionisanju svih klubova DDK u Crnoj Gori, intenzivnim motivacionim radom  i zastupanjem interesa dobrovoljnih davalaca krvi, doprinosi razvoju i unaprjeđenju ukupne djelatnosti.

DSC 0150

Prošla godina je završena sa dugo željenim procentom davalaštva krvi od 3%, od čega je udio dobrovoljnih davalaca krvi bio 42%. Ove značajne rezultate je iznijela direktorica Zavoda za transfuziju krvi dr Gordana Rašović. Ona je podsjetila da se krv kao lijek ne prepisuje kao antibiotik ili lijek protiv bola. On je neophodan za spašavanje života i nema vremena za čekanje i za nestašice. Dr Rašović je navela i pozitivne rezultate u ovoj godini: "U prvih nepunih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine, realizovano je preko 20 akcija dobrovoljnog davanja krvi više i ostvareno je oko 700 donacija više, dok je procenat DDK već premašio 42%". Ona se na kraju zahvalila svim pojedincima i subjektima koji su pomogli da se dostigne ovaj nivo dobrovoljnog davalaštva krvi.

DSC 0190

"Davanje krvi, kao dobrovoljni čin darivanja dijela sebe, a kojim se spašava nečiji život, nema alternativu" - to je na početku svog obraćanja poručio ministar zdravlja dr Kenan Hrapović. On je naglasio i da je Vlada istinski posvećena očuvanju i zaštiti zdravlja svojih građana, i da ulaže stalne napore da, zajednički sa relevantnim institucijama koje se bave ovom oblašću, doprinese razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori, čiji je konačni cilj obezbjeđivanje dovoljnih količina sigurne i bezbjedne krvi, za redovne i vanredne potrebe. I ministar Hrapović je podsjetio na značajne rezulate u ovoj oblasti: "Na polju razvoja dobrovoljnog davalaštva krvi u proteklih nekoliko godina dosta je rađeno i urađeno. Broj dobrovoljnih davalaca  u odnosu na period prije 10 godina povećan je za gotovo 100 odsto, i taj  trend se , na naše zadovoljstvo, nastavlja".

Govornici su poželjeli da dobrovoljni davaoci krvi budu primjer ostalima kako treba humano djelovati i pozvali sve da, ako to još nisu učinili, pruže ruku za život i daruju krv.

 

Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

POMOZI SEBI I DRUGIMA!

aplikacija

Kalendar događaja

« February 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
HomeNovostiObilježen Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori Top of Page