Principi

 

Obilježen Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori

maj 10, 2018

Dodijeljena priznanja najboljima 

Crveni krst Crne Gore je, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore i Zavodom za transfuziju krvi, obilježio 11. maj - Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori. Tim povodom, Ministarstvo zdravlja je danas, devetnaestu godinu za redom, dodijelilo odgovarajuća priznanja i simbolične nagrade najzaslužnijima za razvoj djelatnosti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini. Priznanja je nagrađenima uručio ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović.

Dobitnici DDK priznanja

U kategoriji najzaslužnijih dobrovoljnih davalaca krvi, priznanja su dobili Gojko Bubanja iz Berana, za 102 davanja; Milovan Mirković, iz Nikšića, za 67 davanja i Blagoje Krsmanović, iz Pljevalja, za 58 davanja. Najaktivniji klub dobrovoljnih davalaca krvi u prošloj godini je bio Klub DDK „Toš-Čelik“, iz Nikšića. Za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije, na osnovu prijedloga Sekcije transfuziologa Crne Gore, priznanja su dobili dr Dragan Gazivoda, spec. transfuziolog iz Zavoda za transfuziju krvi, OD Cetinje i Lela Gogić, med. tehničarka, transfuzer, Zavod za transfuziju krvi, OD Pljevlja. Za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada su nagrađene Lidija Lekić, iz Berana i Zorica Bešović, iz Podgorice.

Ministar Hrapovic

Na proslavi povodom Dana dobrovoljnih davalaca krvi, prisutnima se obratio ministar zdravlja dr Kenan Hrapović. Prioritet Ministarstva zdravlja je obezbjeđivanje kvalitetne i bezbjedne zdravstvene zaštite i kontinuiranog procesa rada transfuziološke službe u Crnoj Gori, uz podizanje nivoa dobrovoljnog davanja krvi kao važnog dijela obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne kvi. O značaju dobrovoljnog davalaštva krvi može dosta govoriti, pa je ministar Hrapović naglasio da je "dovoljno reći da je krv lijek, koji jedino čovjek može da daruje i jedino ako svi budemo odgovorni prema našoj zajednici ovog lijeka neće nedostajati". On je podsjetio i na kampanje i aktivnosti koje su realizovane u prošloj godini, kao i na rezultate koji su postignuti.

Gordana Mijovic

Na svečanosti je prisutne pozdravila i predsjednica Crvenog krsta Crne Gore Gordana Mijović. Ona je naglasila da je dobrovoljno davalaštvo krvi djelatnost od opšteg društvenog značaja i predstavlja humanitarno-socijalnu aktivnost ljudi koji, dobrovoljnim davanjem krvi, šire ideju solidarnog, dobrovoljnog, anonimnog i besplatnog davanja krvi i tako pomažu u liječenju bolesnih i povrijeđenjih. Crveni krst Crne Gore prepoznaje važnost ove djelatnosti i ulogu svakog pojedinca koji se nesebično daje i time spasava druge živote. "Zato vjerujemo i očekujemo da ćete nastaviti sa svojom humanom misijom i ubuduće i širiti porodicu dobrovoljnih davalaca, kroz svoj lični ili profesionalni anganžman" - istakla je Mijović.

dr Rasovic

U obezbjeđivanju dovoljnih količina krvi Crna Gora je stigla blizu propisane granice od 3%, tačnije na 2,9% u 2017. godini. To je izuzetan uspjeh, ako se podsjetimo da smo prije 5 godini bili na svega 2,2%. Ove značajne rezultate je iznijela direktorica Zavoda za transfuziju krvi dr Gordana Rašović, koja je podsjetila da je drugi važan cilj obezbjeđivanje 100% dobrovoljnog i nenamjesnog davalaštva, a da je u prošloj godini taj procenat bio blizu 50%. Ona je naglasila da je ovakav napredak ostvaren zahvaljujući zalaganjima svih, a posebno dobrovoljnih davalaca i zaključila: "Zato koristim priliku da svima nagrađenima danas, koji su u ovom lancu obezbjeđivanja sigurnog lijeka humanog porijekla dali svoj izuzetan doprinos i uspješno položili test humanosti, čestitam zaslužene rezultate i zahvalim im se na svemu".

Govornici su poželjeli da dobrovoljni davaoci krvi budu primjer ostalima kako treba humano djelovati i pozvali sve da, ako to još nisu učinili, pruže ruku za život i daruju krv.

 

Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

POMOZI SEBI I DRUGIMA!

aplikacija

Kalendar događaja

« January 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
HomeNovostiObilježen Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori Top of Page