Principi

 

Obilježavanje Svjetskog dana/Nedjelje Crvenog krsta

maj 06, 2018

Svuda za svakoga - Podijeli osmjeh!

Crveni krst Crne Gore 8. maja obilježava Svjetski dan Crvenog krsta. Toga dana počinje i Nedjelja Crvenog krsta, koja traje do 15. maja, a tokom koje će opštinske organizacije Crvenog krsta širom Crne Gore organizovati brojne događaje.

Svjetski dan Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca se održava na dan rođenja osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, Anri Dinana. Na ovaj dan proslavljamo snagu naše globalne mreže i doprinos naših zaposlenih i oko 14 miliona volontera širom svijeta, kroz temu „Svuda za svakoga“ i pod-temu "Podijeli osmjeh".

Flajer A5 finalni-page-001

Ove godine nam je cilj da proširimo razumijevanje javnosti o Međunarodnom pokretu Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca kroz naglašavanja raznolikosti našeg rada i univerzalnosti u pristupu. Zato šaljemo jednostavan poziv na akciju dijeljenjem univerzalnog simbola – osmjeha. Osmjeh je simbol sreće, zadovoljstva... Za volontere, osmjeh znači da je posao dobro urađen. Za nekog pogođenog krizom, to može značiti da je neko spreman i voljan da im pomogne. Želimo da iskoristimo snagu ovog simbola da bismo proslavili posvećenost i uticaj Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca i njihovih volontera i zaposlenih. 

Milioni zaposlenih i volontera Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca širom svijeta obuhvate više od 150 miliona ljudi svake godine raznolikim i inovativnim spektrom usluga. U Crnoj Gori, preko 2000 volontera i zaposlenih godišnje na razne načine pruže pomoć i podršku za preko 15000 ljudi, gradeći jače zajednice kroz širenje znanja o Crvenom krstu i promociju humanih vrijednosti, zdravstvene i socijalne djelatnosti, djelovanje u nesrećama, rad sa podmlatkom i omladinom, službu traženja, međunarodnu saradnju. Neki od naših najvažnijih programa su: prva pomoć, dobrovoljno davalaštvo krvi, prevencija bolesti, briga o starijima, podrška RE (Romi, Egipćani) populaciji, prevencija trgovine ljudima, humanitarna i psiho-socijalna podrška ranjivim kategorijama stanovnika (socijalno ugrožene porodice, izbjeglice, azilanti, beskućnici), spasilaštvo na vodi i uređenim ski stazama i drugi.

U okviru Nedjelje Crvenog krsta će širom Crne Gore biti realizovane raznolike aktivnosti, kako bi se građanima približila naša humanitarna misija i oni bili pozvani da se uključe u njeno ispunjavanje. U toku je održavanje Akcije solidarnost na djelu - prikupljanje pomoći u hrani i higijenskim artiklima za socijalno ugrožene porodice u prodajnim objektima Voli, Laković, Idea i Domaća trgovina. Dodjela priznanja Ministarstva zdravlja najboljima u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini, povodom Dana dobrovoljnih davalaca krvi (11. maja), će biti održana 10. maja, a akcija davanja krvi 11. maja. Tokom Nedjelje Crvenog krsta – širom Crne Gore će biti organizovana predavanja i radionice o Crvenom krstu, principima, istorijatu, volonterizmu…; akcije dobrovoljnog davanja krvi; takmičenja u pružanju prve pomoći; posjete i druženja sa korisnicima naših programa - starijima, Romima, azilantima, beskućnicima... Tradicionalno, sve bebe rođene u Nedjelji Crvenog krsta, od 8. do 15. maja, dobiće bebi-paketiće.

Crveni krst Crne Gore će na Svjetski dan Crvenog krsta, 8. maj, organizovati Dan otvorenih vrata. Svi oni koji žele saznati više o našoj organizaciji, misiji, programima i principima, mogu nas posjetiti od 19h i kroz druženje sa našim volonterima informisati se o tome kome i kako pomažemo i kako i oni mogu dati svoj doprinos.

 

Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

POMOZI SEBI I DRUGIMA!

aplikacija

Kalendar događaja

« January 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
HomeNovostiObilježavanje Svjetskog dana/Nedjelje Crvenog krsta Top of Page