Principi

 

Međunarodni dan migranata

dec 17, 2017

Povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranta, Crveni krst Crne Gore poziva na poštovanje ljudskih prava i ljudskih života, bez obzira na pravni status migranata.

Migracije nisu kriza modernog doba, to je globalni fenomen koji postoji od kada je čovječanstva. Danas je pitanje migracija dodatno usložnjeno ratovima u zemljama na Bliskom Istoku, Africi, surovim kršenjem ljudskih prava, radnom eksploatacijom, trgovinom ljudima i sl. i zahtijeva djelovanje cjelokupne zajednice, kako bi se migrantima pružila potrebna pomoć.

Ono što ne smijemo zaboraviti jeste da migranti imaju ista ljudska prava kao i svi ostali, bez obzira na njihovo državljanstvo ili imigracioni status. Države koje se nađu na njihovom migratorskom putu bi trebalo da im obezbijede vodu, hranu, medicinsku njegu i zaštitu.

Po podacima Direkcije za azil i Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, u Crnoj Gori je od početka godine do decembra mjeseca evidentirano oko 700 lica, tražilaca azila u Crnoj Gori.

Crveni krst Crne Gore brine o migrantima u okviru svog mandata, u saradnji sa partnerima - Upravom za zbrinjavanje izbjeglica i Centrom za smještaj tražilaca azila, a uz podršku UNHCR-a i Ambasade SAD-a u Crnoj Gori. Naša organizacija pruža migrantima psiho-socijalnu podršku, pomoć u komunikaciji sa nadležnim institucijama u cilju ostvarivanja prava zagarantovanih kako domaćim tako i međunarodnim zakonima i konvencijama, organizuje edukativne radionice, u cilju podizanja svijesti o sopstvenoj zaštiti na njihovom migratorskom putu, pruža pomoć pri uspostavljanju porodičnih veza. 

Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

Mobilna aplikacija

 

mobileapp

Kalendar događaja

« December 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
HomeNovostiMeđunarodni dan migranata Top of Page