Principi

 

Obilježavanje Dana Crvenog krsta

nov 27, 2017

Crveni krst Crne Gore 29. novembra obilježava 142 godinu svog postojanja i djelovanja u Crnoj Gori. Na Dan Crvenog krsta počinje i manifestacija, Dani Crvenog krsta, koja traje do 6. decembra i tokom koje će naša organizacija predstaviti javnosti svoje programske aktivnosti i pozvati zainteresovane da se uključe u ispunjavanje njene humanitarne misije.

Glavni nosioci aktivnosti će biti opštinske organizacije Crvenog krsta, čiji će volonteri svoje sugrađane upoznati sa osnovama prve pomoći, načinima pružanja podrške starijim osobama i ostalim ranjivim grupama, značaju dobrovoljnog davanja krvi, djelovanju u nesrećama... U Danima Crvenog krsta se obilježavaju i dva važna datuma: 1. decembar – Dan borbe protiv side i 5. decembar – Međunarodni dan volontera. To će biti prilika da se javnost detaljnije upozna sa sidom, načinima prevencije i liječenja, kao i o načinima volontiranja u Crvenom krstu.

Dan CKCG foto

Crveni krst Crne Gore je tokom novembra sproveo akciju prikupljanja pomoći za socijalno ugrožene građane "Solidarnost na djelu". Opštinske organizacije su u prodajnim objektima kompanija Voli, Merkator Crna Gora, Laković, Domaća trgovina, Megapromet i lokalnim prodavnicama, pozivale sugrađane da, u okviru svojih redovnih kupovina, doniraju artikle za socijalno ugrožene porodice. Prikupljena pomoć će biti podijeljena u Danima Crvenog krsta, a procjenjuje se da će distribucijom prehrambenih i higijenskih artikala biti obuhvaćeno oko 2000 porodica.

Volonteri Crvenog krsta Crne Gore će se u Danima Crvenog krsta družiti i sa najmlađima, jer je planirana posjeta vrtićima. To će biti prilika da se djeca upoznaja sa značajem humanosti još od malih nogu. Dan borbe protiv side, 1. decembar, će biti obilježen predavanjima u srednjim školama, a u popodnevnim časovima podjelom informativnog materijala u Delta city-u. Povodom Dana Crvenog krsta Crne Gore će volonteri i zaposleni u Crvenom krstu, zajedno sa tražiocima azila i pripadnicima romske populacije, koji su uključeni u programe podrške Crvenog krsta, organizovati turnir u malom fudbalu, 2. decembra. I ova aktivnost je jedan od načina zbližavanja zajednica i unaprjeđenja procesa integracije. Pored navedenog, biće organizovana i akcija davanja krvi,  4. decembra, u kojoj će učestvovati volonteri i zaposleni u Crvenom krstu, a učešće mogu uzeti i svi zainteresovani.

Manifestacija Dani Crvenog krsta će biti zvanično završena 5. decembra, na Međunarodni dan volontera, organizovanjem konferencije za medije. Prisutnima će se obratiti generalna sekretarka Jelena Dubak i ministar sporta Nikola Janović, koji će na ovaj način promovisati značaj volontiranja i društvenog aktivizma, prvenstveno mladih, ali i ostalih članova zajednice. Na konferenciji će biti uručene zahvalnice pojedincima i poslovnim subjektima, koji su na razne načine pružili podršku ostvarivanju humanitarne misije Crvenog krsta u prethodnom periodu.

Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

Kalendar događaja

« November 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
HomeNovostiObilježavanje Dana Crvenog krsta Top of Page