Principi

 

Počela kampanja "Pruži ruku za život. Daruj krv."

jul 21, 2017

Crveni krst Crne Gore, Radio-televizija Crne Gore i Zavod za transfuziju krvi Crne Gore su, u petak, 21. jula, organizovali konferenciju za medije povodom početka kampanje "Pruži ruku za život. Daruj krv."

 Na konferenciji su predstavljene glavne aktivnosti koje su planirane kampanjom, kao i emitovani spotovi koji su izrađeni za njene potrebe. Prisutnima su se obratili generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak, direktorica marketinga Radio-televizije Crne Gore Vanja Šipovac, direktorica Zavoda za transfuziju krvi prim. dr Gordana Rašović, kao i ministar sporta Nikola Janović. Događaju su prisustvovali i ostali učesnici u spotovima, kao i predstavnici subjekata koji imaju značajnu ulogu u dobrovoljnom davalaštvu krvi.

DSC 0012

Generalna sekretarka Crvenog krsta, Jelena Dubak, je u svom obraćanju pojasnila da spotovi svakako nisu jedini način da motivišemo javnost da daruje krv. O značaju davanja krvi moramo govoriti u raznim prilikama, na razne načine, sa brojnim sagovornicima, kontinuirano. Ona je poručila da svi mi pojedinačno imamo odgovornost u obezbjeđivanju krvi za one kojima je najpotrebnija, jer je to krv za sve nas.

Bez podrške medija je nemoguće sprovesti kvalitetno bilo koju aktivnost, a posebno ovako važne kampanje. Vanja Šipovac, direktorka marketinga u Radio-televiziji Crne Gore, je podsjetila da ova medijska kuća u kontinuitetu podržava projekte od društvenog značaja i da će to činiti i ubuduće. Ona je skrenula pažnju na značaj medija u kampanjama ove vrste, jer je uloga medija, a posebno javnog servisa, ne samo da informiše, već i da utiče na javnost da se ponaša na određeni način.

U Crnoj Gori procenat dobrovoljnog davalaštva krvi iznosi 2,8%, a preporuke Svjetske zdravstvene organizacije su da u našoj zemlji bude bar 4% davalaca krvi da bismo imali sigurne količine krvi.

"Iako imamo konstantno povećanje broja dobrovoljnih davalaca krvi u proteklih nekoliko godina, tu ne možemo stati, već naše aktivnosti moramo intenzivirati i doprinijeti da svaki naš građanin bude upoznat sa tim koliko je značaj dobrovoljnog davalaštva krvi" - navela je u svom obraćanju dr Gordana Rašović, direktorka Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore. Ona je poručila da se svi moramo uključiti i dati svoj doprinos u obezbjeđivanju dovoljnih količina krvi u svakom trenutku i na taj način omogućiti stručnjacima medicinske struke pravovremeno reagovanje.

U kampanju su se uključile kako javne ličnosti, tako i građani. Glavni promoter je Nikola Janović, ministar sporta. On je na konferenciji za medije naveo da mu je čast što je promoter ovako važne kampanje, ali i velika odgovornost. Javne ličnosti treba da pomognu da se poruka koju saopštavaju čuje što dalje i da svojim primjerom pomognu da se što više ljudi uključi u dobrovoljno davanje krvi. "Uvijek sam se i kao sportista rado odazivao ovakvim akcijama, a sigurana sam da će ova kampanja biti veoma uspješna, zbog njenog značaja, jer krv, kao ni život, ne može da se kupi i nema cijenu", naveo je ministar Janović. On je svima poručio da redovno daju krv, jer je to način i da kontrolišemo svoje zdravlje, ali i da drugima pomognemo da ozdrave.

U ostalim promotivnim spotovima učestvuju i: Dejan Savićević, fudbaler; Dejan Gluščević, vojnik; dr Nela Eraković, specijalista transfuziolog; Milica Vojinovic, bankarka; Maja Kalezić, volonterka Crvenog krsta; Filip Vukićević, poljoprivrednik; Vanja Jovićević, glumica; Dušan Kovačević, glumac; Srđan Mrvaljević, džudista; Nikola Janović, ministar sporta; Srđan Bulatović i Darko Nikčević, gitaristi; Dragana Mrkić i Ivan Maksimović, novinari.

Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

Kalendar događaja

« July 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
HomeNovostiPočela kampanja "Pruži ruku za život. Daruj krv." Top of Page