Principi

 

Svjetski dan Roma obilježen brojnim aktivnostima

apr 07, 2017

Kao i godinama unazad, Crveni krst Crne Gore je i ove godine obilježio 8. april, Svjetski dan Roma, organizovanjem brojnih aktivnosti.

Tako je danas, 7. aprila, u O.Š. „Božidar Vuković Podgoričanin“, koja se nalazi na području Konika, a čiju nastavu pohađa najveći broj pripadnika RE populacije, Crveni krst Crne Gore, u saradnji sa školom i NVO Help, organizovao prigodnu proslavu. U okviru programa, održan je muzičko-scenski nastup djece predškolskog uzrasta, koja pohađaju dječije igraonice Crvenog krsta, nastup učenika škole, kao i izložba dječijih radova.

Na početku programa, prisutnima se obratila generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, gospođa Jelena Dubak i naglasila da se proslava Dana Roma značajno razlikuje danas u odnosu na onu od prije skoro petnaestak godina, kad je i Crveni krst počeo da ima aktivnu ulogu kad je briga o romskoj populaciji u pitanju. Romi i Egipćani danas obilježavaju svoj dan u kvalitetnijim životnim uslovima. Međutim, ono za šta moramo i dalje raditi i boriti se jeste zbližavanje zajednica i prava integracija u društvo, koja bi bez obrazovanja bila nemoguća, naglasila je gospođa Dubak.

Dan Roma 1 2017

I predstavnik Ministarstva za ljudska i manjinska prava, gospodin Ramiz Šahman, je podsjetio na značaj obrazovanja za romsku populaciju, kao i na ulogu i aktivnosti koje ministarstvo sprovodi u ovoj oblasti. "Značaj obrazovanja je nemjerljiv i preduslov je za napredovanje u svim poljima društvenog života, a osim toga snažno podstiče pripadnost ljudi zajednici. Obrazovanjem i vaspitanjem se postiže svestrani razvoj pojedinca, bez obzira na bilo koju pojedinost koja nas razlikuje" - izjavio je gospodin Šahman.

Prisutnima se, ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja i Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, obratila gospođa Dragica Vučinić. Ona je, pored pružanja podrške u oblasti obrazovanja, zdravlja, socijalne integracije i zapošljavanja, posebno istakla regionalni stambeni program koji se realizuje. „Kroz ovaj program je na Koniku sagrađeno i useljeno 48 stambenih jedinica, aplicirano je za još 120 novosagrađenih objekata i u toku je odabir korisnika, a planirana je izgradnja još 50 stambenih jedinica, kao i pratećih sadržaja“.

Ispred UNHCR-a prisutne je pozdravio, a Romima čestitao njihov dan, gospodin Saša Čađenović. On je naveo da je ovaj datum prilika da promovišemo romsku kulturu i tradiciju, kao i da pozovemo na  zajedništvo i poštovanje različitosti naših zajednica. Međutim, ovo je prilika i da podsjetimo na probleme i prepreke sa kojima se suočava romska populacija. Iako su Romi jedna od najstarijih i najbrojnijih manjina u Evropi, oni su u isto vrijeme i najugroženiji, jer su često diskriminisani po mnogim osnovama. "Pored zalaganja za ostvarivanje prava, UNHCR će pružati podršku nadležnima u povezivanju romske i neromske populacije na Koniku, u osnaživanju pojedinaca, a sve u cilju stvaranja boljih i održivih uslova življenja na Koniku, jer Konik i njegovi stanovnici to zaslužuju", naglasio je Čađenović.

Ciscenje Kampa 1 2017

Imajući u vidu da Crveni krst Crne Gore više od decenije pruža podršku integraciji i socijalizaciji romske i egipćanske populacije iz Kampa Konik, i ove godine obilježavanju Dana Roma se posvetila posebna pažnju. Tako su, pored proslave, sprovedene i druge aktivnosti. U četvrtak, 6. aprila, organizovano je čišćenje kampa, u kojem su učestvovali njegovi stanovnici. Istog dana je održan i fudbalski turnir za mlade sa područja Konika, u kojem su učestvovali i volonteri Crvenog krsta, zajedno sa NVO Help i FK “Ribnica”. Pobijedila je ekipa mladih iz Kampa Konik, kojoj je na proslavi uručen pobjednički pehar. U saradnji sa tržnim centrom Mall of Montenegro, za najmlađe pripadnike RE populacije, Crveni krst će organizovati posjetu djece predškolskog uzrasta igraonici u tržnom centru, gdje će biti pripremljen program prilagođen njihovom uzrastu. 

 

Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

Kalendar događaja

« May 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
HomeNovostiSvjetski dan Roma obilježen brojnim aktivnostima Top of Page