Spasilaštvo na vodi

Termini i uslovi za kurseve spasilaca na vodi, 2014

Termini ovjere licenci za 2014. godinu

Zbog čestih utapanja, pogotovo u ljetnjem periodu, na rijekama, jezerima i moru, Crveni krst Crne Gore je 1996/97. god. počeo sa obukom u spasilaštvu na vodi jednog broja mladih ljudi iz najugroženijih područja i to: Nikšića, Kolašina, Plava, Podgorice i primorja. Crveni krst je tada obuku povjerio medjunarodnim instruktorima iz Italije.

 

Početkom 1997. godine Crveni krst Crne Gore postaje punopravni član ILS-e - International Life Saving Federation of Europe (Međunarodne federacije za spašavanje života na vodi. Na osnovu toga, naše Nacionalno društvo, kao jedini predstavnik naše države u ILS-i, je steklo legitimno pravo i obavezu, da spasilaštvo na vodi uvrsti u svoje programske aktivnosti i da sprovodi, statutom ILS-e predviđene, zadatke spašavanja iz vode i prevencije nesreća na vodi. Iste godine su započete široke aktivnosti na normativnom uređenju Službe spašavanja života iz vode kao i obimne aktivnosti na edukaciji edukatora. Instruktori su, kao i Nastavni centar u Sutomoru, lincencirani od Međunarodne federacije za spašavanje na vodi. Polaznicima obuke se omogućava dobijanje međunarodnog sertifikata o osposobljenosti.

 

Pored vrhovnog cilja spašavanja ljudskih života i jednog od osnovnih ciljeva razvijanja Spasilačke službe na vodi, ciljevi Crvenog krsta Crne Gore su:

  • sprovodjenje masovnih preventivnih mjera;
  • dalji razvoj spasilačke službe na vodi u svim sredinama, plažama, kao i mjestima gdje postoje organizovana i uređena kupališta;
  • praćenje i primjena međunarodnih standarda u oblasti tehnike spašavanja;
  • praćenje i primjena međunarodnih standarda u oblasti medicine koji se primjenjuju u spasilačkim službama;
  • osavremenjavanje i obezbjeđivanje standardne opreme za efikasne intervencije spasilaca u spasilačkim akcijama;
  • omasovljavanje broja kompetentnih spasilaca i visokostručnih i vještih edukatora;

spas.na_vodi_1 spas.na_vodi_2

 


Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

Kalendar događaja

« May 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
HomeDjelatnostiDjelovanje u nesrećama Spasilaštvo na vodi Top of Page