Crveni Krst

Briga o starijima

jun 01, 2020

Jedan od najznačajnijih programa, kada su u pitanju socijalne djelatnosti Crvenog krsta, je upravo Briga o starijima. U današnjem obliku ovaj program se realizuje od 2002. godine kada je bio finansijski podržan od strane Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. Godinama nakon toga, Crveni krst Italije i Austrije podržavali su dalji razvoj programa i unaprjeđenje usluga podrške.

 Crveni krst Crne Gore će i u drugoj polovini 2020. godine nastaviti realizaciju prekograničnog projekta Briga o starijima, u saradnji sa Crvenim krstom Albanije, a uz finansijsku podršku Crvenog krsta Italije. Projekat će trajati 9 mjeseci i ima za cilj unaprjeđenje kvaliteta života i položaja starijih u dvije susjedne zemlje kroz pružanje različitih socijalnih usluga. U Crnoj Gori projekat će se realizovati u 5 opština: Bar, Budva, Berane, Nikšić i Plav.  Korisnici projekta su osobe: koje imaju 65 ili više godine, koje žive same ili sa nekim od članova porodice ko je takođe u stanju potrebe, koje imaju minimalna ili nemaju primanja, koje imaju zdravstvene poteškoće i koje ne dobijaju sličan vid podrške od druge institucije ili organizacije. 

fotografije-ckcg za BoS izlozbu-page-020

Projektom je planirano da će volonterske usluge kućnih posjeta obuhvatiti oko 250 starijih iz Bara, Budve, Berana, Nikšića i Plava. Kroz redovne kućne posjete, oko 100 obučenih volontera će pružati sledeće usluge: psiho-socijalna podrška, nabavka namirnica, plaćanje računa, pomoć u obavljanju manjih kućnih poslova, zakazivanje pregleda, pratnja prilikom odlaska kod ljekara… Za najugroženije starije osobe Crveni krst će kroz projekat obezbijediti i redovnu distribuciju humanitarne pomoći u vidu hrane i higijene. 

fotografije-ckcg za BoS izlozbu-page-019

Sa radom će nastaviti 5 klubova za starije osobe u organizacijama Crvenog krsta: Bar, Budva, Nikšić, Podgorica i Plav. Klub za starija lica okuplja određeni broj korisnika programa „Briga o starima“ koji jednom ili dva puta nedeljno provode po nekoliko sati sa volonterima Crvenog krsta. Ideja je da se kroz ovu vrstu okupljanja stariji više aktiviraju, međusobno dijele iskustva, probleme i dobijaju informacije o temama koje ih zanimaju. Tako se u okviru kluba najčešće organizuju radionice na temu zdravlja, zatim se prave ručni radovi, plete, hekla, šije, pišu se tradicionalni recepti za kuvanje, igraju se društvene igre, organizuje obuka za pružanje prve pomoći, za korišćenje računara, skajpa ili telefona, drže se časovi korektivne gimnastike, stranih jezika... Pored toga u klubu se prave proslave značajnih datuma i praznika. Sve aktivnost organizuju volonteri, među kojima su i iskusni ljekari. Klub za starije često organizuje i zajedničke izlete ili socijalne večeri, gdje korisnici izlažu svoje radove ili biraju neko mjesto koje bi voljeli da posjete. Kroz navedene aktivnosti se jača osjećaj zajedništva, zadovoljstva, a smanjuje osjećaj usamljenosti, bespomoćnosti i izolovanosti. Pored socijalnih aktivnosti, korisnicima se nudi: osvježenje tokom boravka u Klubu, humanitarna pomoć, savjeti i informacije o ostalim dostupnim servisima podrške, ali i mjerenje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, kao i povremena provjera opšteg zdravstvenog stanja. U klubovima se takođe realizuje projekat Zdravo starenje u sklopu kojeg stariji uče o sledećim temama: pristup životnog toka i funkcionlana sposobnost, procjena zdravlja, promjena ponašanja, prevencija neprenosivih bolesti, prevencija padova, prevencija socijalne izolacije, zdrava ishrana, značaj fizičke aktivnosti i cjeloživotnog učenja. U rad klubova uključeno je preko 30 volontera mlađe životne dobi, pa se na taj način kroz sve aktivnosti promoviše međugeneracijska solidarnost. Klubovi za starije će tokom 2020. godine imati oko 120 korisnika.

Kroz projekat će se obilježiti i dva značajna datuma, 1. oktobar, Međunarodni dan starijih, kao i 15. jun, Dan borbe protiv nasilja nad starijima. Oba datuma će se obilježiti širom Crne Gore, uz učešće starijih i njihove ključne poruke za zajednicu. Cilj ovih događaja je da se skrene pažnja javnosti na probleme i potrebe starijih kako bi se zajedničkim snagama radilo na njihovom rešavanju.

fotografije-ckcg za BoS izlozbu-page-013

U saradnji sa kolegama iz Crvenog krsta Albanije i Italije planirane su i dvije obuke za volontere i zaposlene, na temu pružanja podrške starijima. Ove godine fokus će biti na pružanju psihosocijalne podrške starijima u kriznim situacijama kakve su bile zemljotres u Albaniji kao i pojava virusa COVID19. Cilj ovih obuka je stalna izgradnja kapaciteta Crvenog krsta da odgovori na potrebe starijih, kao i da se razmijene iskustva o odgovoru na nove izazove koje je donijela ova godina. 

Usluge koje obuhvata projekat “Briga o starijima” spadaju u usluge za podršku za život u zajednici, koje omogućavaju starijima da što duže borave u svom prirodnom okruženju, uz očuvanje dostojanstva i nivoa kvaliteta života. 

 

Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

POMOZI SEBI I DRUGIMA!

aplikacija

Anketa mjeseca

Koliko ste puta donirali neku vrstu pomoći Crvenom krstu?

Nijednom - 31.9%
Od 1 do 3 puta - 24%
Više od 3 puta - 44.1%

Kalendar događaja

« January 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
Home Top of Page