Crveni Krst

Briga o starijima

mar 25, 2019

Jedan od najznačajnijih programa, kada su u pitanju socijalne djelatnosti Crvenog krsta, je upravo Briga o starijima. U današnjem obliku ovaj program se realizuje od 2002. godine kada je bio finansijski podržan od strane Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. Godinama nakon toga, Crveni krst Italije i Austrije podržavali su dalji razvoj programa i unaprjeđenje usluga podrške.

 

BoS 1

Podrška Crvenog krsta Italije

Tokom 2019. godine će se realizovati prekogranični projekat Briga o starijima, u saradnji sa Crvenim krstom Albanije, a uz finansijsku podršku Crvenog krsta Italije. Projekat traje 11 mjeseci i realizuje se u 5 opština u Crnoj Gori: Podgorica, Bar, Budva, Berane i Plav. Tokom trajanja projekta će se pružati volonterske usluge podrške za oko 300 starijih osoba.  Direktni korisnici programa su osobe starosti od 65 godina i više, koje se nalaze u teškoj materijalnoj i zdravstvenoj situaciji, koje žive same ili sa nekim od članova porodice ko je u sličnom stanju i koje nijesu obuhvaćene sličnom vrstom podrške od neke druge institucije ili organizacije.  

BoS 2

Cilj aktivnosti koje se realizuju je unaprjeđenje kvaliteta života starijih osoba i olakšavanje njihove svakodnevice kroz različite usluge socijalne zaštite. Osnovne aktivnosti koje se realizuju u okviru projekta su:

  • Kroz redovne kućne posjete, obučeni volonteri pružaju usluge: psiho-socijalna podrška, nabavka namirnica, plaćanje računa, pomoć u obavljanju manjih kućnih poslova, zakazivanje pregleda, pratnja prilikom odlaska kod ljekara, distribucija humanitarne pomoći…
  • Sa radom će nastaviti klubovi za starije osobe u OOCK: Bar, Budva i Plav. Klub za starija lica okuplja određeni broj korisnika programa „Briga o starima“ koji jednom ili dva puta nedeljno provode po nekoliko sati sa volonterima Crvenog krsta. Ideja je da se kroz ovu vrstu okupljanja stariji više aktiviraju, međusobno dijele iskustva, probleme i dobijaju informacije o temama koje ih zanimaju. Tako se u okviru Kluba najčešće organizuju radionice na temu zdravlja, zatim se prave ručni radovi, plete, hekla, šije, pišu se tradicionalni recepti za kuvanje, igraju se društvene igre, organizuje obuka za pružanje prve pomoći, za korišćenje računara, skajpa ili telefona, drže se časovi korektivne gimnastike, stranih jezika... Pored toga u Klubu se prave proslave značajnih datuma i praznika. Sve aktivnost organizuju volonteri, među kojima su i iskusni ljekari. Klub za starije često organizuje i zajedničke izlete ili socijalne večeri, gdje korisnici izlažu svoje radove ili biraju neko mjesto koje bi voljeli da posjete. Kroz navedene aktivnosti se jača osjećaj zajedništva, zadovoljstva, a smanjuje osjećaj usamljenosti, bespomoćnosti i izolovanosti. Pored socijalnih aktivnosti, korisnicima se nudi: osvježenje tokom boravka u Klubu, humanitarna pomoć, savjeti i informacije o ostalim dostupnim servisima podrške, ali i mjerenje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, kao i povremena provjera opšteg zdravstvenog stanja. U rad Klubova uključeno je preko 30 volontera mlađe životne dobi, pa se na taj način kroz sve aktivnosti promoviše međugeneracijska solidarnost. Klubovi za starije će tokom 2019. godine imati oko 60 do 80 korisnika.

BoS 3

  •  U 5 OOCK će se organizovati predavanja o ljudskim pravima starijih osoba, kao i distribucija edukativnog materijala koji je tim povodom kreirao Crveni krst Crne Gore.
  • Program podrazumijeva stalnu edukaciju i do-edukaciju novih i već uključenih volontera, pa je tako jedna od aktivnosti projekta i obuka 30 volontera i zaposlenih iz Albanije i Crne Gore.
  • Tokom trajanja projekta kolege iz Albanije će imati priliku da posjete Crnu Goru i obiđu opštinske organizacije koje realizuju program Briga o starijima dugi niz godina kako bi se upoznali sa sistemom podrške, načinom rada itd. Isto će biti omugućeno i za volontere i zaposlene iz opštinskih organizacija Crvenog krsta Crne Gore.
  • Korisnici projekta iz obje zemlje će biti u prilici da idu na jednodnevni izlet i provedu vrijeme sa korisnicima mjesta koje budu posjetili. Cilj ove aktivnosti je prevencija socijalne izolacije, razmjena iskustva i razumijevanje različitosti.
  • Obilježavanje značajnih datuma poput Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima i Međunarodnog dana starijih sa ciljem podizanja svijesti o potrebama i problemima ove populacije. 

 

Mapa opštinskih organizacija

Alternative flash content

Requirements

POMOZI SEBI I DRUGIMA!

aplikacija

Anketa mjeseca

Koliko ste puta donirali neku vrstu pomoći Crvenom krstu?

Nijednom - 31.9%
Od 1 do 3 puta - 24%
Više od 3 puta - 44.1%

Kalendar događaja

« May 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Dom solidarnosti

  • Dom solidarnosti Sutomore Dom solidarnosti, najveća „kuća solidarnosti" u našoj zemlji, nalazi se u Sutomoru, na jugu crnogorskog primorja, na obali mora.
Home Top of Page