Crveni Krst

Poboljšanje pristupa dječijim i socijalnim pravima i uslugama raseljenih i domicilnih Roma

Oct 05, 2016

Projekat

“Poboljšanje pristupa dječijim i socijalnim pravima i uslugama raseljenih i domicilnih Roma u Bijelom Polju, Nikšiću, Pljevljima, Beranama, Cetinju, Tivtu i Baru”

Donator: UNICEF

Period implementacije: 15. septembar 2016-15. mart 2017. 

 Crveni krst Crne Gore je, od sredine septembra, započeo implementaciju druge faze projekta “Poboljšanje pristupa dječijim i socijalnim pravima i uslugama raseljenih i domicilnih Roma u Bijelom Polju, Nikšiću, Pljevljima, Beranama, Cetinju, Tivtu i Baru”, za koji je sredstva obezbijedio UNICEF.

Projekat ima za cilj informisanje i poboljšanje pristupa domicilnim i raseljenim pripadnicima RE populacije da ostvare svoja prava iz oblasti dječije i socijalne zaštite, u skladu sa Zakonom o dječijoj i socijalnoj zaštiti. Plan opštinskih organizacija Crvenog krsta je da obuhvate preko 2,000 korisnika koje će informisati, edukovati i upućivati ih na nadležne institucije i organe koji će im pomoći u ostvarivanju njihovih prava.

Ciljevi projekta su: podignuta svijest Roma o pravima i servisima iz oblasti dječije i socijalne zaštite, poboljšan pristup dostupnim servisima, RE osnažene osobe koje traže, razumiju i ostvaruju svoja prava, kao i poboljašana saradnja sa institucijama nadležnim za rješavanje problema RE porodica i njihovo zastupanje.

Ciljevi projekta će se, u narednom periodu, postići kroz aktivnosti targetiranja svih Roma u 7 opština koji ne ostvaruju socijalna prava i usluge, edukovanjem prepoznatih korisnika posredstvom informativnih radionica, individualnim pristupom i obilaskom RE domaćinstava, podjelom informativnih brošura, ali i putem sprovođenja završnog upitnika kako bi se izmjerila učinkovitost projekta.

Tokom prve faze projekta, koja je sprovedena u Beranama, Pljevljima, Nikšiću i Bijelom Polju u periodu novembar 2014 - maj 2015. godine, opštinske organizacije Crvenog krsta su obišle preko 1,300 lica, a među njima je registrovano i nekoliko porodica koje ne ostvaruju prava na dječiju i socijalnu zaštitu, a po Zakonu o dječijoj i socijalnoj zaštiti im to pripada. 

 

Red Cross local branches map

Alternative flash content

Requirements

POMOZI SEBI I DRUGIMA!

aplikacija

Monthly poll

How many times have you donated some kind of aid to the Red Cross?

Not once - 31.9%
1 to 3 times - 24%
More than 3 times - 44.1%
The voting for this poll has ended

Event calendar

« July 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

House of solidarity

  • House of Solidarity Sutomore House of solidarity, the biggest „house of solidarity" in our country, is located in Sutomore, at the south of Montenegro coast, at the very edge of the sea.
Home Top of Page